niedziela, 9 stycznia 2011

W wiecznym niedoczasie

Ostatnio w kuchni nie spędzam wielu godzin. Powód jest prozaiczny - doskwierający nam wszystkim brak czasu. Chcąc więc zjeść smacznie, niedrogo, zdrowo a przy tym i ciekawie, skupiam się potrawach nietrudnych w przygotowaniu, a przy tym i szybkich. Na potrzeby więc niniejszego posta (choć nie tylko), chciałbym Wam polecić dwa dania, które przygotowaliśmy z Anią w ciągu kilku ostatnich dni.


Pieczone sardynki - danie bez większych fajerwerków. Mrożone ryby przygotowaliśmy do pieczenia, traktując je odpowiednią ilością soli, pieprzu, cytryny, pietruszki (naprawdę dobrze układa się z rybami) i kopru. Całość wyłożyliśmy na posmarowanej masłem małej brytfannie. Co istotne - sardynek, poza oczyszczeniem ich z łusek, nie sprawialiśmy; gdy byliśmy na wakacjach w Portugalii w restauracjach te ryby podawano nam w ten sam sposób, oszczędziliśmy sobie więc pracy w tym zakresie (inną rzeczą jest, że sardynki, jako stosunkowo niewielkie ryby w sprawianiu bywają kłopotliwe, z drugiej zaś strony ich gabaryty skutecznie czynią większość ości zjadliwymi dla człowieka).

Ryby piekliśmy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 - 30 minut. W tym czasie ugotowaliśmy ziemniaki. Całości dopełniła, znana już Czytelnikom, surówka z zielonej sałaty oraz zielonej i czerwonej papryki w sosie bazyliowo-cebulowym.

Kurczak w pieczarkach podany z kaszą gryczaną - jeśli pieczone sardynki określimy mianem dania "bez większych fajerwerków", to wspomniany kurczak będzie chyba przykładem potrawy studenckiej... Zaczynamy od pieczarek, które pokrojone w stosunkowo grube kawałki wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Grzyby przyprawiamy (sól, pieprz, słodka papryka). Mięso kroimy w kostkę, dorzucamy do pieczarek. Całość dusimy przez ok.kwadrans; w tym czasie gotujemy kaszę. Całości dopełniamy krojoną czerwoną papryką - i gotowe!

Proszę wybaczyć mi opisywanie tych truizmów :-) Bo dania choć najprostsze z możliwych, miały jedną cechę wspólną - były pyszne. A przy tym, co nie mniej istotne, bardzo szybkie w przygotowaniu. Co jak wiemy, w dzisiejszych czasach ma niebagatelne znaczenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz